Wat te doen bij overlijden

Als er een familielid overlijdt, komt er veel op u af. Helemaal als het overlijden onverwacht is, maar ook als een overlijden zich al had aangekondigd, moeten er in een korte tijd veel dingen gebeuren. Toch adviseren wij u om allereerst even stil te staan bij het overlijden. Neem hier de tijd voor. Wanneer u eraan toe bent, na een paar uur of misschien de volgende ochtend, zullen er een aantal stappen genomen moeten worden. Hieronder helpen wij je deze aandachtspunten op een rij te zetten.

Overlijden melden

Het overlijden moet allereerst gemeld worden bij de huisarts of dienstdoende arts. De arts komt langs om het overlijden vast te stellen en stelt de verklaring van overlijden op. Heeft het overlijden plaatsgevonden tijdens een reis? Neem dan contact met de alarmcentrale van de reisverzekering.

Contact opnemen met uitvaartverzorger

Nadat het overlijden vastgesteld is, neemt u contact op met de uitvaartverzorger. Myosotis is dag en nacht bereikbaar. Onze uitvaartbegeleiders zullen u altijd persoonlijk te woord staan. Hier vindt u onze contactgegevens. Bij een melding vragen we naar de naam en geboortedatum van de overledene, het tijdstip en de plaats van overlijden. We bespreken de wensen rondom de verzorging van de overledene en maken een afspraak met u om de uitvaart te bespreken en u te ondersteunen bij alles wat geregeld moet worden.

Verzorgen en opbaren overledene

Het verzorgen, wassen en aankleden van de overledene zijn altijd bijzondere en intieme momenten. U kunt dit als familie doen. De ervaring leert dat dit vaak troost biedt. Maar wij kunnen dit ook van u overnemen. De keuze is geheel aan u als nabestaande(n). Het is ook mogelijk om samen de verzorging te doen.

Is het mogelijk en wenselijk om de overledene thuis op te baren? Dan gaan we hier samen met u voor zorgen. Bij een opbaring thuis wordt de overledene opgebaard in een uitvaartkist of in bed. U kunt ook kiezen voor opbaren in het uitvaartcentrum. Wij regelen dan dat de overledene wordt overgebracht. Het is ook mogelijk om het lichaam van de overledene te laten balsemen. Lees hier meer over het opbaren en balsemen van de overledene.

Regelgesprek

Onze uitvaartverzorger komt bij u langs om de begrafenis of crematie te bespreken en samen met u voor te bereiden. Dit kan meteen op de dag van overlijden, maar ook de dag erna is nog ruim op tijd. In dit gesprek hebben we het over de overledene; wie was hij of zij? Hoe zag zijn of haar leven eruit? Hoe kunnen we de uitvaart zo passend en persoonlijk mogelijk maken? Zijn er laatste wensen uitgesproken? De uitvaartverzorger helpt u met de praktische zaken en als u dat fijn vindt, kan hij of zij u ook helpen besluiten te nemen. Denk hierbij aan de keuze voor de kist, de bloemen en het vervoer tijdens de uitvaart. U hoeft in het regelgesprek nog niet direct alle besluiten te nemen, we begrijpen dat u hier even de tijd voor nodig heeft. Hier leest u meer over het regelgesprek.

Direct contact

Heeft u vragen of speciale wensen? Neem gerust contact met ons op via:

020 - 453 71 16 info@uitvaartverzorgingmyosotis.nlOverlijden melden?