Regelgesprek

Zodra u de melding van het overlijden van uw dierbare aan Myosotis heeft doorgegeven, maken wij met u een afspraak voor het zogenaamde regelgesprek. Onze uitvaartverzorger komt bij u langs om de begrafenis of crematie te bespreken en samen met u voor te bereiden. Dit kan meteen op de dag van overlijden, maar ook de dag erna is nog ruim op tijd. Het komt voor dat families het gesprek zo snel mogelijk willen inplannen, maar ook dat families even de tijd willen nemen om bij te komen van de eerste schok of om eerste andere naasten te ontvangen. Een overledene moet wettelijk binnen 6 werkdagen begraven of gecremeerd worden, hierdoor is het wel aan te raden het regelgesprek binnen 2 dagen na het overlijden plaats te laten vinden.

Onze uitvaartverzorger biedt u een luisterend oor en ontzorgt u door de praktische en officiële zaken uit handen te nemen. Dingen waar u op zo’n moment liever niet mee bezig bent. In het regelgesprek staat de overledene centraal. Wie was hij of zij? Hoe zag zijn of haar leven eruit? Zijn er laatste wensen uitgesproken? Is er een testament of wilsbeschikking? Hoe kunnen we de uitvaart zo passend en persoonlijk mogelijk maken? Dit laatste vinden wij erg belangrijk en in het regelgesprek denken we dan ook zo veel mogelijk met u mee.

Besluiten

De uitvaart kan naar wens ingevuld worden. Wilt u de uitvaart bijvoorbeeld liever ’s avonds laten plaatsvinden? Of wilt u de overledene niet in een rouwauto maar op de fiets naar zijn of haar laatste rustplaats brengen? Bijna alles kan geregeld worden. Ook de afscheidsdienst of herdenking kunnen we vormgeven hoe u maar wilt. Niet in een zaaltje maar in het bos? Technomuziek in plaats van klassiek? Ook dat kan. Onze uitvaartverzorger doet er alles aan om het afscheid persoonlijk en uniek voor de overledene en nabestaanden te laten zijn.   

Ook onderwerpen als opbaren, verzorgen, de kleding van de overledene, de uitvaartkist, de vorm van de uitvaart (begraven of cremeren), locatie en de rouwkaart komen in het regelgesprek aan bod. Zijn er religieuze wensen of rituelen die uitgevoerd wensen te worden? We bespreken de mogelijkheden en bieden u inspiratie. Onze uitvaartbegeleiders hebben veel ervaring, een groot netwerk en weten ook de bijzondere afscheidsplekken in de omgeving te vinden. We geven u ook direct een beeld van de kosten. Was de overledene verzekerd? Dan laten we zien of u ongedekte kosten kunt verwachten op basis van de besproken wensen. Ten slotte zetten we alle wensen en afspraken voor u op een rij, dit kan een houvast bieden voor de dagen die volgen.

Het regelgesprek is een intensief en vaak moeilijk gesprek. Hoe lastig soms ook, er komt best veel op u af. Zeker als u als nabestaande niet of nauwelijks op de hoogte bent van de uitvaartwensen van de overledene, komt u waarschijnlijk voor moeilijke keuzes te staan. Gelukkig hoeft u in dit gesprek nog niet alle besluiten te nemen, we begrijpen dat u hier even de tijd voor wilt nemen. Wordt het u allemaal te veel en weet u niet aan welk besluit u goed doet? Wij geven u de tijd en komen indien gewenst op een ander moment terug om het gesprek te hervatten. Voor (emotionele) ondersteuning en hulp bij de vragen en keuzes, raden wij u aan om ook andere familieleden of vrienden uit te nodigen voor het regelgesprek.

Zelf regelen

Wilt u de uitvaart zoveel mogelijk zelf regelen? Dat kan uiteraard ook. De uitvaartbegeleider van Myosotis kan een aanwezige, begeleidende rol invullen, maar ook een faciliterende rol waarbij hij of zij op de achtergrond zorgt dat alles in goede banen wordt geleid. Net wat u wilt. Wij bespreken met u welke zorgen u aan ons wilt over laten en wat u liever zelf doet.

Direct contact

Heeft u vragen of speciale wensen? Neem gerust contact met ons op via:

020 - 453 71 16 info@uitvaartverzorgingmyosotis.nlOverlijden melden?