Opbaren en balsemen

Nadat een dierbare is overleden, wordt de overledene gewassen, verzorgd, aangekleed en opgebaard. Dit kan thuis of in een uitvaartcentrum. De nabestaanden kunnen dit met elkaar doen, met behulp van een van onze uitvaartverzorgers, of u kunt er voor kiezen dit uit handen te geven.

Opbaren

Het opbaren van de overledene kan in veel gevallen thuis. Het kan als prettig en dierbaar ervaren worden om de overledene nog een paar dagen fysiek bij de familie te houden en zo op een persoonlijke manier afscheid te nemen. Het opbaren in een vertrouwde omgeving kan ook helpen in het rouwproces. Bij een opbaring thuis wordt de overledene opgebaard in een uitvaartkist of in bed. Houd er wel rekening dat bij opbaring van de overledene thuis vaak gebruikt gemaakt wordt van een koelplaat. Hierdoor voelt de overledene koud aan. Ook maakt de koelplaat geluid. Het is niet in alle gevallen mogelijk om de overledene thuis op te baren.

U kunt ook kiezen voor opbaren in het uitvaartcentrum. Wij regelen dan dat de overledene wordt overgebracht, we bespreken dan uiteraard met u wanneer we de overledene ophalen. Mogelijk wilt u de verzorging van uw dierbare voorafgaand aan het overbrengen naar het uitvaartcentrum wel thuis doen. Alleen of samen met de uitvaartbegeleider. Of misschien vindt u het prettiger om zowel de verzorging als het opbaren op een andere locatie te laten plaatsvinden. We bespreken de mogelijkheden graag met u.

We hebben in onze uitvaartcentra intieme rouwkamers waar we uw dierbare kunnen opbaren. Deze ruimtes hebben ook een familiekamer, deze ruimte kunt u een persoonlijk tintje geven door spullen te plaatsen of op te hangen die herinneren aan de overledene. Ook kunt u hier muziek draaien en kunnen wij koffie en thee voor u klaarzetten. Er is altijd een gastvrouw aanwezig om gasten te ontvangen en eventuele vragen te beantwoorden. De rouwkamer is afgeschermd van de familieruimte. Op deze manier kunnen ook naasten die de overledene liever niet zien, in deze kamer afscheid nemen. Als nabestaande heeft u overigens de keuze de uitvaartkist open te laten of te sluiten.

Balsemen
U kunt ervoor kiezen om uw overleden dierbare te laten balsemen. Met lichte balseming, dit wordt thanatopraxie genoemd, wordt het lichaam voor een korte tijd geconserveerd. Hierdoor vertraagt het ontbindingsproces en kunnen overledenen langer worden opgebaard dan bij een normale opbaring. Thanatopraxie zorgt ervoor dat de overledene er natuurlijker uitziet en minder koud aanvoelt. Dit kan nabestaanden helpen in de dagen voor de uitvaart, zo zien we vaak dat het geven van een laatste kus of knuffel hierdoor makkelijker gemaakt wordt. Ook worden bij lichte balseming tekenen van een eventuele ziekte minder en is een koelinstallatie niet nodig. Onze ervaring leert dat dit kan bijdragen aan het behouden van mooie herinneringen aan de overleden dierbare.

De keuze om wel of niet te balsemen is volledig aan u als nabestaanden. Er kunnen redenen zijn waardoor het beter is de overledene niet te balsemen. Uiteraard zal hier nauw overleg over plaatsvinden met de nabestaanden. 

Direct contact

Heeft u vragen of speciale wensen? Neem gerust contact met ons op via:

020 - 453 71 16 info@uitvaartverzorgingmyosotis.nlOverlijden melden?