Een uitvaart en het coronavirus

Het Corona virus heeft Nederland in zijn greep en voor iedere Nederlander is het een moeilijke periode, maar helemaal wanneer u tijdens deze crisis een dierbare verliest. Juist in deze tijd begrijpen we dat u veel vragen heeft omtrent de mogelijkheden rondom de uitvaart, zeker in combinatie met de lopende maatregelen. 

Wij begrijpen heel goed hoe ingrijpend de maatregelen zijn in deze periode. Wij doen er alles aan om, samen met u, een waardig afscheid te verzorgen.

Corona maatregelen

Om de verspreiding van het virus zo goed mogelijk tegen te gaan volgt Uitvaartverzorging Myosotis de maatregelen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD op. Zo beschermen wij onszelf, elkaar en de rest van Nederland

Uitvaartverzorging Myosotis volgt de ontwikkelingen en maatregelen rond het coronavirus op de voet. Door afstemming met relevante organisaties in de uitvaartbranche zijn wij altijd op de hoogte van de maatregelen die impact kunnen hebben op het verzorgen van een uitvaart 

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. Hieronder kunt u de berichtgeving over Corona volgen of volg de actuele informatie op onze Facebook pagina.

Veelgestelde vragen 

Hoeveel personen mogen er bij een uitvaart zijn?

Sinds 16 maart geldt voor de hele uitvaartbranche dat er bij elke afscheidsdienst maximaal 30 gasten aanwezig mogen zijn. Wie die 30 gasten zijn, beslissen de nabestaanden. Alle afscheidsdiensten vinden plaats in de aula. Gezinskamers en huiskamers zijn tot nader order gesloten.

Hoeveel personen mogen er bij een familiebezoek/condoleance zijn?

Bij familiebezoeken zijn alleen mogelijk in worden maximaal 6 personen tegelijk in de ruimte toegestaan, Bij een condoleancebrief maximaal 30 op uitnodiging van de nabestaanden.

Aanvullende regels

Naast de regels voor het aantal personen, zijn er nog andere regels opgesteld voor uitvaartondernemers:

  • Sluiten van de uitvaartkist mogen de nabestaanden zelf doen, onze medewerkers bereiden voor.
    OF Sluiten van de kist doen onze medewerkers, zonder aanwezigheid van de nabestaanden.
  • Verzorging van een overledene vindt uitsluitend plaats in  een uitvaartcentrum en zonder aanwezigheid van familie.
  • Familie mag na de plechtigheid niet meer mee naar de crematieruimte.
  • Wij bieden tot nader order geen horeca bij afscheidsdiensten en rouwbezoeken. Ook geen koffie, of thee.

Zijn er mogelijkheden om meer dan 30 gasten bij de uitvaart te betrekken?

Het aantal gasten dat aanwezig mag zijn, is echt maximaal 30. Wel kunnen wij, als de nabestaanden hiervoor toestemming geven, de afscheidsdienst opnemen. De nabestaanden ontvangen de opname op usb-stick en kunnen zo de opname delen met anderen.
Op diverse uitvaartlocaties is het mogelijk om via een live-stream een uitvaart te volgen.

Uitvaartverzorger regelt uitvaart op afstand

Het regelgesprek vindt telefonisch plaats. Dat is even wennen, want normaal gesproken zit de uitvaartverzorger met de familie aan tafel om het afscheid te regelen. Als hier bezwaar tegen is, maken wij een afspraak voor een regelgesprek, dit wel onder voorwaarden. Wij doen er alles aan om  kwaliteit van onze dienstverlening op het hoge niveau te houden die voldoet aan de verwachtingen.

Een dierbare overlijdt en is (vermoedelijk) besmet met het coronavirus. Wat moet ik doen?

U meldt het overlijden op de gebruikelijke manier. U kunt 24 uur per dag bereiken. Vermeld daarbij dat uw dierbare (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus. Wij zullen u  vragen of u als nabestaande gezondheidsklachten heeft als verkoudheid, hoesten, niezen en koorts. Deze klachten ziet het RIVM als mogelijke signalen voor een besmetting met het coronavirus. U krijgt telefonisch uitleg over hoe de uitvaart wordt geregeld.

Kan de uitvaart van een besmet persoon doorgaan?

Uitvaarten kunnen doorgaan. Uw dierbare krijgt vrijwel dezelfde dienstverlening als iemand die niet is besmet. Rouwbezoeken kunnen ook doorgaan. Wij volgen een hygiëneprotocol waarin ook de zorg voor overledenen met verhoogd besmettingsrisico is beschreven. Zo dragen onze medewerkers bijvoorbeeld extra beschermende kleding. Nabestaanden krijgen hierover uitleg. De kans op verspreiden via een overleden persoon is klein.

Kan iemand met het coronavirus thuis opgebaard worden?

Vanuit het oogpunt van het besmettingsrisico is er geen bezwaar om de overledene thuis op te baren, zelfs met de kist open. Handcontact met de overledene door de nabestaanden kan ook, mits daarna de handen goed gewassen worden of gebruik gemaakt wordt van handalcohol.

Is iemand die is overleden aan het coronavirus nog besmettelijk?

Het RIVM heeft op deze vraag laten weten, dat het huidige Coronavirus (Covid-19) een nieuw en onbekend virus is. Maar uit onderzoek bij coronavirussen in het algemeen, blijkt dat de overleving van het virus na overlijden van de patiënt, kort is. Bij lage temperaturen (door koeling) en bij hoge luchtvochtigheid kan het virus nog tot 3 dagen na overlijden aanwezig zijn. Belangrijker is echter de manier waarop besmetting plaatsvindt: door druppels via hoesten en niezen. De laatste zucht, voor zover dit plaatsvindt, is te zwak om een besmetting te veroorzaken. Na overlijden kan besmetting dus alleen plaatsvinden door het niet uitvoeren van handhygiëne en het niet dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Hoe kan ik iemand condoleren nu handen schudden niet is toegestaan?

Wij hebben hiervoor drie andere manieren van condoleren bedacht: door de eigen hand op het hart te leggen, de handen ineen te vouwen voor de borst of met beide handen een handkus te geven.

Direct contact

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen via:

020 - 453 71 16 info@uitvaartverzorgingmyosotis.nl

Corona nieuws

Update Coronavirus 10 mei 2020

Vanaf 1 juni mag er weer catering aangeboden worden bij een uitvaart. Hierbij geldt wel dat er 1,5 meter afstand van elkaar gehouden moet worden en er mogen maximaal 30 personen bij de uitvaart aanwezig zijn (op sommige locaties inclusief uitvaartpersoneel). Na 1 juli mogen er 100 personen bij een uitvaart aanwezig zijn.

Lees verder

Update Uitvaarten en Corona 21 april 2020

Zojuist is de persconferentie m.b.t. de maatregelen rondom het Coronavirus geweest. De maatregelen worden verlengd tot 20 mei. Wij hebben voor u in het kort op een rij gezet wat dit inhoudt voor het regelen van een uitvaart. Wij regelen de uitvaart voor uw en onze gezondheid bij voorkeur telefonisch. Mocht dit bezwaarlijk voor u […]

Lees verder

Update Coronavirus 23 maart 2020

Update Coronavirus en uitvaarten. Voor uw en onze gezondheid regelen wij een uitvaart op dit moment bij voorkeur telefonisch. Wij hebben allerlei mogelijkheden om dit goed met u te doen. Mocht u toch een persoonlijk regelgesprek willen dan kan dit onder strikte voorwaarden. Namelijk met niet meer dan twee personen en 1,5 meter afstand van […]

Lees verder

Update Coronavirus

Aangezien de overheid de maatregelen heeft aangescherpt is het alleen nog maar mogelijk om een uitvaart in (kleine) familiekring te laten plaatsvinden. In de meeste crematoria en begraafplaatsen wordt er geen catering/ontvangkamer meer aangeboden. Uiteraard kijken wij samen met de nabestaanden naar mogelijkheden om een zo goed mogelijk afscheid te kunnen verzorgen.

Lees verder

Coronavirus

Een dierbare overlijdt en is (vermoedelijk) besmet met het Coronavirus. Wat moet ik doen? U meldt het overlijden op de gebruikelijke manier. U kunt 24 uur per dag bellen. Vermeld daarbij dat uw dierbare (vermoedelijk) besmet is met het Coronavirus. Komt een uitvaartverzorger van Myosotis dan ook langs? Dat is per situatie verschillend. Vanuit veiligheidsoogpunt […]

Lees verder