Dit register is aangemaakt door Daniella Vischjager op 08 oktober 2020 en blijft zichtbaar tot 08 januari 2021

Julius Vischjager

28 januari 1937 te Amsterdam 06 oktober 2020 te Amsterdam

Hierbij delen wij u mede dat een markante man,
met meer vrienden dan lezers is overleden.

Bedankt Julius voor alle mooie muzikale momenten in de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Op 10 oktober 2020 om 13:33 uur getekend door: Hans van Velzen

Het ga je goed, Julius

Op 10 oktober 2020 om 17:19 uur getekend door: Carolyn Levisson

Goede Julius, het is buitengewoon onnatuurlijk je via Internet definitief gedag te zeggen. Beter zó'n dag dan géén dag. Jij wist ik wie ik was. Hoewel? In de jaren (1980-1984) dat jij talloze malen mijn kamer op Binnenhof 5 binnenliep, moest ik mij telkens aan je voorstellen. Dat deed ik in die vier jaar vaak, altijd met heel veel genoegen. "Ja, Julius, dat is de koelkast die ik van Hans Gruijters kreeg," antwoordde ik op je vraag wat dat grote, witte gevaarte schuin achter mijn bureaustoel deed. Ik meen dat de D'66 Tweede Kamerfractie tweemaal een jaarabonnement op je onvolprezen Daily Invisible betaalde. Na mijn tijd op het Binnenhof ontmoette ik je decennia en bleef mij aan je voorstellen. Ik hoop dat jij de rust hebt gevonden die je zocht. Julius, je deugde. Zeer!

Op 10 oktober 2020 om 17:26 uur getekend door: Jan Goeijenbier

Als student aan de GU destijds kwamen wij elkaar vaak tegen en maakten een praatje. Dag dappere bijzondere volhouder; ik ga jou niet vergeten. Liefs.

Op 10 oktober 2020 om 17:52 uur getekend door: G van der Lely

Onmiskenbaar een markante man. Goede en grappige herinneringen van zijn aanwezigheid en zijn verkoop van de handgeschreven krant Daily Invisable bij Café Hoppe. Morgen, maandag 12 oktober zullen we met de oude hap nog een L'Chaim uitbrengen om hem te herdenken.

Op 11 oktober 2020 om 07:59 uur getekend door: Gerda van Cappellen

http://www.robbertbaruch.nl/bij-de-dood-van-julius-vischjager/

Op 11 oktober 2020 om 11:02 uur getekend door: Robbert Baruch

Ik heb Julius vele keren mogen ontmoeten en spreken. Schilderijententoonstelling van zijn vriendin Daniela (?) in de fractiekamer van de PvdA, bij de opening waren zowel de ambassadeur van Israël als de vertegenwoordiger van de PLO aanwezig. Dankzij Julius onder één dak verenigd; tijdens zijn ongevraagde concerten op de vleugel in de Oude Zaal van de Tweede Kamer; als abonnee van de Daily Invisible; In Nieuwspoort; gewoon bij mij op mijn werkkamer. Een heel markante, maar ook wel eens lastige man. Als Julius iets in zijn hoofd had, dan moest en zou dat ook gebeuren. Helaas voor hem en vele anderen: de muziekkamer in de Tweede Kamer is er nooit gekomen! Henk Bakker, ooit ambtelijk secretaris van de PvdA-fractie en veel later directeur Bedrijfsvoering van de Tweede Kamer.

Op 11 oktober 2020 om 12:19 uur getekend door: Henk Bakker

Tussen de vele uitweidingen en lukrake associaties weerklonk altijd een kern van waarheid.

Op 11 oktober 2020 om 19:16 uur getekend door: Hubert Smeets.

Julius, als vrijwillig medewerker (2000-2004) stond ik je terzijde bij het radioprogramma Hoe Bedoel U ?, The Daily Invisible en je vertederingsconcerten. Al gauw sorteerde ik je vele post en foto's bij je thuis waarbij we samenwerkten in amicale sfeer en er veel over de meest uiteenlopende onderwerpen werd gepraat. We bezochten persconferenties en bijeenkomsten, we schaakten samen en aten 's avonds bij Arti et Amicitiae. Je was altijd hartelijk en vriendelijk maar ook veeleisend en soms onmogelijk maar je hebt mijn inzet steeds gul gewaardeerd. We spraken over intieme zaken van het leven en ondanks een groot verschil van achtergrond en leeftijd werd je een vriend. Je was een gevoelsmens en leefde in een eigen surrealistische wereld, waarbij je via je muziek en je krant een brug probeerde te slaan tussen je individuele romantische beleving en je publiek. Je kon volledig opgaan in je muziek en daarbij een buitenaardse schoonheid verklanken. Met veel genoegen heb ik geluidsopnames van je pianospel gemaakt; van het uitbrengen van een CD is het toen helaas niet gekomen. Ik ben dankbaar dat ik je heb leren kennen en zal me inspannen om ervoor te zorgen dat jouw geestelijke nalatenschap niet verloren gaat. 'Jij moet een boek over me schrijven', heb je me herhaaldelijk gezegd. Ik bezie wat binnen mijn mogelijkheden ligt. Even is het stil in Amsterdam. De eenden in de vaart missen hun brood. Vaarwel Julius ...

Op 11 oktober 2020 om 20:09 uur getekend door: Felix Hogeboom van Buggenum

Lieve Daniella en fam. sterkte kan ik je alleen maar toewensen, het was altijd wel bewogen met Pa. Indirect waren wij ook altijd wel betrokken bij de fam. aangelegenheden. Het ga jullie goed. Vele groeten van ons.

Op 12 oktober 2020 om 05:43 uur getekend door: Poppe

Toen ik geboren werd 1944 woonden wij op de Amstelkade. De beneden buurvouw verhuurde kamers. De grote voorkamer huurde Julius .Als kind lag ik om 19.00 uur in bed en dan begonnen de toonladders. Prachtig vond ik het. Geen idee hoe lang dat duurde, een horloge had een kind niet. Na de toonladders werd er prachtig piano gespeeld.Daar heb ik vast mijn scherpe oren aan te danken , tot Julius verhuisde. Het heeft héél lang geduurd voor ik kon inslapen zonder piano muziek. Wanneer ik niet kon inslapen dacht ik altijd aan Julius. Een maal zag ik Julius maar durfde dát niet te zeggen tegen hem, zijn jaren waren erg in die tijd, gekweld door de oorlog. Nu eenzaam gestorven. Hopelijk heeft zijn Ziel rust, dat verdient hij wel.

Op 12 oktober 2020 om 08:53 uur getekend door: francine

Halverwege de jaren tachtig las ik als student een klein briefje dat op de muur van de mensa op de Damstraat geplakt was. Er werd administratieve hulp gezocht door ene Julius Vischjager. Nooit van gehoord, maar het leek me wel wat, want ik was op zoek naar een baantje. Op de eerste werkdag kwam ik de woning van Julius binnen, waar een kamer bijna volledig gevuld werd door een grote vleugel en in een andere kamer een bureau stond met hoge stapels post. Die werkte ik wekenlang weg, terwijl Julius urenlang prachtig op de vleugel speelde. Daarna dronken we nog een kopje thee en bespraken we van alles en nog wat en vaak de nieuwe onderwerpen die in de Daily Invisible aan bod zouden komen. Na zo'n driekwart jaar kwam er een einde aan omdat ik in verband met mijn studie naar het buitenland vertrok. Ons contact verwaterde. Veel later ontmoette ik Julius soms op straat, altijd gedreven en met de vraag of ik eens naar zijn Scarlatti uitvoeringen in Arti kwam luisteren. Het is allemaal lang geleden, maar ik denk er nog graag aan terug. Amsterdam zal je missen en ik hoop dat jij je rust gevonden hebt.

Op 12 oktober 2020 om 13:20 uur getekend door: Esther van Bavel

Beste Julius, Mensen als jij , het is nodig dat je er bent! Zo’n eigenwijze, vriendelijke , lastige, zoekend naar democratie en wijsheid, vergevende, vrede-makende persoon! Je was eenzaam, begrijp ik, je haar is nu wit begrijp ik, ik maakte je mee in en nabij de Oudemanhuispoort, je was niet iemand van middelmaat, maar uniek en origineel, ook onbescheiden, maar grappig, ik kende je maar van terzijde, het is nodig dat iemand alles ter discussie stelt, want niets is zo maar vanzelfsprekend, en we mogen genieten van al het goede wat deze aarde tevoorschijn brengt, ondanks Corona, en het is een uitdaging (wat een modewoord) om uit al het slechte het goede voort te brengen, hiervan was jij een voorbeeld, ik hoop dat de overgang prettig was en dat je daar nu in alle geluk op de hemelse piano speelt, die nog mooier klinkt dan de aardse, en dat je vele leuke gesprekken zult voeren met de grote filosofen van deze wereld, ook over de mens die immers twee kanten in zich heeft, het goede en het minder goede en dat je daar kunt zeggen: ik worstel en kom boven! Shalom en Vrede toegewenst! Feikje Westermann, bij de dood van Julius Vischjager, geboren 28 januari 1937, overleden: 6 oktober 2020, ik wens Daniëlla en Kees, Cees en Benjamin sterkte toe!

Op 12 oktober 2020 om 13:20 uur getekend door: Feikje Westermann

Zaterdagmiddag bij Eik en Linde. Vaste prik Piano, soep en schaken Wij gaan hem niet vergeten

Op 12 oktober 2020 om 16:41 uur getekend door: Carla Muller Peter Engels

Ik heb heel wat met je te stellen gehad, rare man. Maar we hebben ook veel mooie ontmoetingen meegemaakt. Ik ben verdrietig dat je er niet meer bent. Café De Zwart is leger geworden.

Op 13 oktober 2020 om 14:11 uur getekend door: Sjaak Priester

Julius was zijn eigen verhaal, ontwapenend, ontregelend en gevoelig. Een levenskunstenaar. Met de herinnering aan deze bijzondere en kleurrijke journalist kan een traditie ontstaan door de laatste vraag nooit meer te stellen en de meest rechtse stoel op rij één vrij te laten.

Op 13 oktober 2020 om 20:17 uur getekend door: Anton Jansen

Geachte nabestaande, ik herinner mij Julius nog heel goed . Hij stelde in 1975/76 in de colleges Staatsrecht van professor Prakke ( UvA) altijd tenminste één prangende vraag... ik denk dat hij één van de weinige studenten was, waarvan de hooggeleerde heer de naam kende! Arme Julius, aardige man die denk ik geen vlieg kwaad kon doen, een verlies voor de wereld. Sterkte met uw verlies.

Op 14 oktober 2020 om 14:53 uur getekend door: Gerard kaay

Condoleance toevoegen

Je e-mail adres wordt niet getoond

Gedenktekst